Skip to main content

Kedvenc témám, amit minden várandósnak tudnia kellene

Te tudod, mi az az Aranyóra?

A születést követő első pár órát értjük ez alatt, amikor a kisbaba megérkezik a pocakon kivüli életbe. Amikor a gyermek világra jön, magzatból újszülötté kell válnia. A szervezetének alkalmazkodnia kell egy olyan világhoz, ahol az oxigén már nem a köldökzsinóron keresztül érkezik, hanem a tüdejét használva a légzés funkcióját kell aktivizálnia. A kisbabák annyi mindent tudnak már születésük pillanatában és ahhoz, hogy ezek a képességek megjelenjenek, mi is tudunk neki segíteni.

A kisbaba egyetlen helyen érzi magát biztonságban, az pedig az édesanyja testén van. Itt tudja megtenni azokat a mozdulatokat, melyek ösztönösen a testében vannak és csak arra várnak, hogy bevesse őket az életben maradásért. Ahogy a többi emlős újszülött, úgy az ember gyermek is képes megtalálni egyedül az édesanyja mellét, mely ott rejti a számára oly fontos elixírt a kolosztrumot.

Íme egy kis videó, hogy mennyire ügyesek az újszülöttek.

Kedves Anyuka, te vagy a kulcs ebben a folyamatban, az illatod, a hangod, a bőröd, mind mind arra ingerlik a babádat, hogy elkússzon a melledhez és elkezdhessen szopizni. A kisbabád máris képes az orrával érzékelni téged, a szaglás az egyik legfontosabb tényező a bőr-bőr kontaktus pillanataiban. A kezed érintése is stimulálja a babát azokra a mozgásokra, amik ösztönösen benne vannak.

A kicsi számára a legfinomabb illat a melled által termelt illatanyag, ezért ne mosd le és ne legyen rajtad extra illat, neki csak rád van szüksége, úgy ahogy vagy!

Szoptatás
csoda szemű kisbaba

Mit tud még a baba?

Például lát is, igaz nem élesen és nem is túl messzire, de pont azt tökéletesen látja, amit kell, Téged. A kisbabák 20-25 centiméterre látnak el és leginkább az arcokat szeretik nézegetni, pont a Tiédet.

Csodálatos pillanatokat őrzök a szívembe, amikor tanúja lehettem ezeknek az első pillantásoknak. A kisbabád a megérkezés okozta stressz után hallva a hangodat, érezve az illatodat, érintve a bőrödet, látva az arcodat egy életre elköteleződik.

Ugyanez történik az anyukákkal is, amennyiben békében, beavatkozásoktól mentesen tudták megszülni a gyermeküket, így egy életre szerelembe esnek. A lelkek nagy óceánjából most pont Ti ketten lettetek kiválasztva, hogy ebben az életben egymás tanítói és kísérői legyetek. És ez a csodálatos első találkozás minden fáradozásért kárpótol majd Téged.

Az anya hangja ismerős és megnyugtató, hiszen a baba hónapokon keresztül hallotta ezt a hangot. Kedves Anyuka, kezdj el suttogni a babádnak, ahogy bőr-bőr kontaktusban fekszik rajtad. Biztosítsd őt, hogy minden rendben van, és te ott vagy vele.

Ideális esetben az Aranyóra 2-4 óra is lehet, ám a legtöbb intézményben erre nincs lehetőség, vagy elég figyelem, pusztán a megszokott rutin miatt. Ezért is fontos, hogy minél felkészültebben érkezz a szülőszobába, legyen szülési terved és ha semmi sem sikerül úgy, ahogy tervezted, de legalább az Aranyóra a tiétek a kisbabáddal, hidd el már mindketten nyertetek. Csak megfelelő kommunikációval és sok-sok információval lehet szemléletet váltani és formálni. Ha vissza tudjuk adni a születés szentségét és háborítatlanságát a születendő gyermekek egy jobb világ ígéretét hordozzák majd a szívükben.

anyuka kisbabájával
pici baba sárgában

“Ma már pszichológiai és neurobiológiai kutatások foglalkoznak azzal, hogy milyen hatással vannak a fogantatástól a születés körüli időszakig tartó periódusban szerzett élmények az ember személyiségére. A magzat és az újszülött is gyűjt tapasztalatokat, és az a korábbi – teljesen ésszerűtlen – feltételezés, miszerint a preverbális (beszédkészség elsajátítása előtti), vagy legalábbis a kisbabakori időkből származó emlékek törlődnek az emberből, mára tudományosan is cáfolatot nyert.”
Forrás: EMMA Egyesület 

A születés utáni közvetlen szeparációról is sok kutatás látott napvilágot, melyben leírják, hogy a kórházi rutin, mely nem veszi figyelembe az anya és baba páros természetes szükségleteit, hogyan akadályozhatják a korai kötődés kialakulását, nehezítik a sikeres szoptatást és olyan traumákat okozhat mindenkinek, melyet utána hónapokig tart kisimogatni a lelkekből.

Vannak dolgok, amire a szülés folyamatában végül nem jut figyelem, vagy energia, azonban az Aranyóra, nem lehet az, amit hagyunk elveszni a kórházi protokoll útvesztőjében!

Itt megtekinthetsz egy 50 perces beszélgetést, amiben sok hasznos és fontos információt találhatsz. Máté Gábor beszélget Robin Lim bábával, Cseke Eszterrel és Al Gaui Hesznával