Skip to main content

„Félek, hogy a szülés után megváltozik a testem.” Félek, hogy már semmi sem lesz ugyanolyan!”

Ezek a mondatok nagyon sokszor elhangzanak a dúlai konzultációkon, vagy a kismama jóga órákon, a várandósság testi és lelki változásairól és ennek hatásairól kevés szó esik a mindennapokban. Sokszor tabunak és szégyenletesnek érezzük azt, ami teljesen természetes. Egy test, ami éppen egy másik életet növeszt magában, változik. Helyet ad és teremt magában, növekszik benne egy (néha több) kisbaba és bizony kéri a figyelmet, helyet kér magának a testünkben és a lelkünkben is. Mert arról még kevesebb szó esik, hogy a lélek mennyit változik, annyira megnyílik egy nő szíve ilyenkor, hogy sokkal érzékenyebb lesz a világ rezdüléseire, érzékenyebben reagál mindenre, ami őt és a kisbabáját éri. Szükség is van erre, hiszen pont ez a szenzitivitás lesz az, ami segít majd a kisbaba minden rezdülését megérteni. Igen igaz, már semmi sem lesz ugyanolyan és ezt először meglátni lehet, hogy ijesztő és félelmetes. Sem a tested, sem a lelked sem lesz már ugyanolyan, a tested látható nyomai viselik a lelked láthatatlan karcait. A megszülető új élettel, új ember, anya születik és egy anya lelke már nem biztos, hogy egy lány testében akar lakni.

Talán először nehéz a szülés után újra tükörbe nézni és ez rendben van. Ám a megszületett kisbabának pontosan az a test, minden hepe és hupa, puhaság és melegség, dombok és völgyek kellenek az életben maradásához.

Persze ha fontos neked, lehet újra feszes és sima, de a legfontosabb, hogy szeresd és elfogadd azt az új testet az új lélekkel együtt, aki te vagy! A gyermeked tőled tanulja meg szeretni a testét, elfogadni saját magát, a legjobb kezdet, ha magadat is szereted és elfogadod. Hidd el, ha látnád magad az ő szemével, nem lenne több kérdés benned!

Testedből táplálod kisbabádat és közben magadat is kényeztesd értékes és tápláló ételekkel, gondoskodó segítőkkel és tengernyi szeretettel.

Namasté